Nieuw: e-learning modules Inkoop Jeugdwet en Wmo 2015 gemeenten
Nieuwsbericht | 17-11-2020 | 08:15
Werkt u bij een gemeente en wilt u meer kennis vergaren over de inkoop van de Jeugdwet en de Wmo? Het programma Inkoop en Aanbesteden Sociaal Domein heeft hier in samenwerking met EHdK een COVID-proof oplossing voor bedacht. Tien online lesmodules van ieder 20 á 30 minuten aan de hand waarvan u uw kennis over inkoop in het sociaal domein kunt opfrissen of verdiepen. Kortom, deze modules bieden u als professional een mogelijkheid om meer inzicht en grip te krijgen op de inkoop in het sociale domein.
Voor wie?
De online lesmodules zijn gratis toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in inkoop in het sociaal domein. Bijvoorbeeld: beleidsmedewerkers, inkopers, directeuren sociaal domein en wethouders van gemeenten. De lesmodules zijn ook te volgen door medewerkers van (zorg)aanbieders die zich bezighouden met inkoop of (inkoop)adviseurs actief op dit thema. (NB: in het voorjaar 2021 zijn er ook e-learning modules beschikbaar specifiek gericht op (zorg)aanbieders).
De e-learning modules
Aan de hand van video’s, tekst, interviews, podcasts en oefentoetsen gaat u in de lesmodules dieper in op de theorie rondom inkoop in het sociaal domein. In de e-learning modules komen tien thema’s aan bod, deze worden onderstaand genoemd. Mocht u geïnteresseerd zijn in een thema of een aantal specifieke thema’s, dan is het ook mogelijk om enkel deze onderdelen te volgen.
De thema's zijn:
In deze module wordt onder andere toegelicht hoe u op een gestructureerde wijze naar inkoop kunt kijken om zo de inhoudelijke (en financiële) doelstellingen te behalen.
In deze module wordt gekeken naar het belang van samenhang in de zorgketen. Bijvoorbeeld: op welke onderdelen in de jeugdzorgketen kunt u als gemeente interveniëren? En voor welke doelgroepen komen de Wmo en de Jeugdwet samen?
Het gehele sociaal domein op één en dezelfde wijze inkopen lijkt onverstandig. Verschillende doelgroepen kennen verschillende doelstellingen die behaald moeten worden waarvoor een gedifferentieerde aanpak wenselijk is. Wat zijn uw mogelijkheden?
Hoe komt u tot een inkoopstrategie waarover u het als gemeenten onderling over eens bent? En welke stappen doorloopt u wanneer de inkoopstrategie is vastgesteld?
Het ‘transformeren’ van het zorglandschap kunt u als gemeente niet alleen. Welke processtappen kunt u (met (zorg)aanbieders) doorlopen om gezamenlijk tot een gedragen toekomstbeeld te komen en deze ambities tot uitvoering te brengen?
Om doelstellingen ten behoeve van de transformatie te formuleren is het van belang zicht te hebben op de feiten en cijfers. In deze module wordt toegelicht welke informatie u in kaart kunt brengen en hoe u hier vervolgens conclusies uit kunt trekken waarover u het gesprek kunt voeren.
In deze module worden de verschillende uitvoeringsvarianten voor bekostiging in het sociaal domein toegelicht. Wat zijn de voorwaarden om gebruik te maken van bijvoorbeeld een PxQ financiering of een lumpsum? En hoe om te gaan met budgetoverschrijdingen?
Deze module helpt bij het vraagstuk: hoeveel aanbieders wil ik eigenlijk contracteren? En op wat voor wijze geef ik de relaties met deze partijen vorm: worden dit strategische partners of wil ik juist veel kleinere aanbieders op de markt?
In deze module wordt toegelicht waarom de toegang een cruciaal sturingsinstrument voor gemeenten is. Wat zijn functies waar een toegang in kan voorzien? En wat zijn randvoorwaarden voor een goed inrichting van de toegang?
In deze module wordt ingegaan op de centrale vraagstukken binnen een contract: Is een contract open of gesloten? Kortdurend of langdurend? En werkt u middels meerdere separate contracten of middels verschillende modules binnen één contract?
Gebruik maken van de e-learning modules?
Wilt u de e-learning modules volgen? U kunt zich hier aanmelden. U krijgt twee maanden toegang.
De e-learning modules zijn te bekijken in de digitale leeromgeving van Pluvo. U ontvangt een email vanuit noreply@pluvo.co met uw inloggegevens. Mocht u deze mail niet ontvangen, dan kan deze in uw spam terecht zijn gekomen of door uw server geweigerd.