Wat moeten we leren om goed deel te kunnen nemen aan de inkoop in het sociaal domein? Het is een van de vragen die we willen beantwoorden in het leernetwerk voor zorgaanbieders dat volop in ontwikkeling is binnen het programma Inkoop en Aanbesteden Sociaal Domein.

Mooie verhalen

Om te weten te komen welke vragen er leven zijn we op bezoek geweest bij zorgaanbieders in het hele land. We hebben mooie verhalen gehoord en gezien hoe gedreven zorgaanbieders zijn om de zorg voor hun cliënten vorm te geven. Maar zorgaanbieders vertelden ons ook dat zij ervaren dat de transformatie in het sociaal domein vaak moeizaam verloopt.

Vragen

De weerbarstige werkelijkheid met aanbestedingen, verschillende financieringssystemen en de gemeente in de rol als opdrachtgever blijft wennen voor de aanbieders. De volgende vragen staan daarom centraal in het leernetwerk:

 • Hoe geef je dialoog met de gemeente het beste vorm en inhoud?
 • Hoe zorg je ervoor dat de aanbesteding inhoudelijk voldoet aan de eisen?
 • Wat moeten we leren om zo deel te nemen aan de inkoop dat we verantwoord zorg kunnen blijven bieden?

Producten

We blijven de regio’s bezoeken, maar ontwikkelen tegelijkertijd een aantal producten:

 1. Training effectief samenwerken met gemeenten
  Voor aanbieders van zorg en welzijn die effectiever willen worden om goede zorg te kunnen (blijven) leveren en om de positie van de eigen zorgorganisatie te versterken.
 2. Kennis- en praktijkdagen
  Ook tijdens de 3e editie van de Kennis- en Praktijkdagen van 7 tot en met 9 april staat leren van elkaar weer centraal. Zorgaanbieders krijgen de kans ‘good practices’ te delen die het programma heeft verzameld.
 3. Regionale praktijkdagen vanuit aanbieders
  We starten met een pilot in Zwolle. Tijdens een regionale praktijkdag gaan we samen met aanbieders op zoek naar antwoorden op regionale vragen en knelpunten.
  Het programma Inkoop en Aanbesteden Sociaal Domein ondersteunt initiatiefnemers hierbij om:
 • kennis en ervaringen te delen rond de rol en positionering van aanbieders ten opzichte van gemeenten en elkaar in de context van inkoop/verkoop in het sociaal domein;
 • aandacht te besteden aan strategisch partnerschap tussen aanbieders en gemeenten en aanbieders onderling;
 • inspirerende voorbeelden te delen op het gebied van aanbesteden en leerervaringen en inspiratie op te doen.

Heb je als zorgaanbieder een interessant praktijkvoorbeeld op het gebied van inkopen en aanbesteden in het sociaal domein en wil je je ervaringen delen zodat andere zorgaanbieders en gemeenten er van kunnen leren? Stuur een mail naar: _DienstpostbusContracteringSociaalDomein@minvws.nl.

Reacties zijn uitgeschakeld

Close Search Window