Handreiking Quasi Inbesteden
Kenmerkend aan quasi inbesteden is dat een gemeente jeugdhulp of maatschappelijke ondersteuning laat uitvoeren via een zelfstandig rechtspersoon die wel onder direct bestuur van de gemeente staat. Hoe u dit doet, leest u in deze handreiking.
Meer informatie
Handreiking aanbesteden Wmo 2015 en Jeugdwet
Koopt u in via aanbesteden, subsidie of open house? Kiest u als gemeente voor aanbesteden, dan geeft deze handreiking van PIANOo inzicht in wat mogelijk is binnen de wettelijke kaders.
Meer informatie
Metrokaart sociaal domein
Deze metrokaart van PIANOo geeft antwoord op veel gestelde vragen over inkopen binnen het sociaal domein. De metrokaart gaat in op vragen zoals ‘Welke instrumenten heeft u als gemeente ter beschikking?‘ en ‘Wat is een Open House?’.
Meer informatie
Checklist inkoop in het sociale domein
Gemeenten hebben de vrijheid om zelf te bepalen hoe zij een overheidsopdracht willen vormgeven. Inkoop in het sociaal domein is daarmee maatwerk. Toch zijn er algemene aandachtspunten. De ‘Checklist inkoop sociaal domein’ van PIANOo leidt u langs de belangrijkste punten.
Meer informatie
Pilots wet maatschappelijk verantwoord inkopen Jeugdwet en Wmo 2015
De Jeugdwet en Wmo 2015 worden gewijzigd om aanbesteden makkelijker te maken. Om te laten zien hoe dit kan werken in de praktijk en op zoek te gaan naar de ruimte die de aanbestedingsregelgeving biedt, worden het komende jaar pilots gedraaid. Op basis van deze pilots wordt een praktijkgerichte handreiking geschreven.
Meer informatie
Onderzoek ‘Naar een effectieve inkoop binnen het sociaal domein’
De publicatie ‘Naar een effectieve inkoop binnen het sociaal domein’ van het Centraal Planbureau informeert gemeenten over de theoretisch te verwachten effecten van strenge of beperkte selectie van aanbieders.
Meer informatie
Stappenplan voor Europese aanbestedingen van SAS-diensten boven de drempelwaarde
Veel gemeentelijke aanbestedingen in het sociaal domein lopen via de zogenaamde SAS (sociale en andere specifieke diensten)-procedure uit de Europese aanbestedingsrichtlijn 2014/24. Het Kenniscentrum Europa Decentraal heeft een stappenplan ontwikkeld voor een dergelijke aanbesteding.
Meer informatie
Handreiking Past Performance
In deze handreiking wordt het inzetten van past performance uitgelegd, waarna er dieper in wordt gegaan op het gebruik van prestatiemeten in aanbestedingen. Ten slotte worden er enkele handvatten aangereikt voor de praktische toepassing van past performance en prestatiemeten.
Meer informatie
Flexibiliteit bij aanbesteden in het sociaal domein
Het sociaal domein is voortdurend in beweging en kan erg complex zijn. Gemeenten en aanbieders moeten hier steeds op inspelen en met vernieuwende oplossingen komen. Deze handreiking bespreekt meerdere manieren om flexibiliteit toe te passen zowel voor, tijdens als na de aanbesteding.
Meer informatie
De SAS-procedure toegelicht
In deze handreiking van PIANOo staat waar een gemeente rekening mee moet houden bij de toepassing en inrichting van een aanbesteding volgens de vereenvoudigde procedure die geldt voor sociale en andere specifieke diensten (SAS-diensten) in het sociaal domein.
Meer informatie
Factsheet contractduur bepalen
Bij het afsluiten van een contract is het belangrijk dat u vooraf de looptijd vaststelt. In deze factsheet van PIANOo vindt u punten waar u rekening mee moet houden bij het afsluiten van zowel langlopende als kortdurende contracten.
Meer informatie
Hoe oordeelt de nationale rechter over het opvragen van personeelsgegevens bij aanbestedingen in het sociaal domein?
Drie zorginstellingen hebben een kort geding aangespannen tegen een bij een zorgaanbesteding gestelde geschiktheidseis, namelijk dat aanbieders bewijsstukken moeten aanleveren over het opleidingsniveau van het personeel. Kenniscentrum Europa Decentraal licht de uitspraak toe.
Meer informatie
Model Inkoop- en aanbestedingsbeleid
Het VNG Model Inkoop- en aanbestedingsbeleid uit 2012 is geactualiseerd. De paragrafen Duurzaam inkopen en Innovatie zijn vervangen door een nieuwe, uitgebreidere paragraaf 'Maatschappelijk Verantwoord Inkopen'. De overige teksten zijn in lijn gebracht met gewijzigde wetten, regelgeving en jurisprudentie.
Meer informatie
Inkoop en bekostiging als kwaliteitsinstrumenten
In deze notitie geeft Movisie gemeenten een aantal handvatten om beredeneerde keuzes te maken over hun inkoopstrategie. Hoe kunnen inkoop en bekostiging worden ingezet voor het bevorderen van kwaliteit van zorg en ondersteuning en voor het realiseren van transformatiedoelen?
Meer informatie