Voor zowel gemeenten als aanbieders is het belangrijk om kwalitatief goede jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning te bieden. Maar wat is goede kwaliteit? Dat volgt vanuit de visie van een gemeente en wordt vastgelegd in de inkoop (waar op kwaliteit wordt geselecteerd) en de daaruit volgende contracten (waarin de vereiste kwaliteit wordt vastgelegd).
Kwaliteitseisen zijn gedeeltelijk wettelijk vastgelegd. Daarnaast zijn er kwaliteitsstandaarden, beroepscodes en protocollen, kwaliteitskeurmerken et cetera waarbij aangesloten kan worden. Bovendien kan een gemeente kiezen voor aanvullende kwaliteitseisen. Deze komen vaak voort uit lokale of regionaal gegroeide gewenste praktijken die men wil voortzetten of uit een bepaalde wijze waarop de gemeente wilt sturen. Deze aanvullende eisen moeten altijd worden afgewogen tegen de administratieve lasten die zij oproepen voor aanbieders.
Kwaliteit kan gemeten worden op verschillende niveaus: input, throughput, output, outcome of maatschappelijk resultaat. Daarbij geldt dat input makkelijker te meten is dan maatschappelijk resultaat. Welke kwaliteitscriteria ingezet worden, hangt samen met hoe een gemeente stuurt.
Waarborgen kwaliteit
In de Handreiking kwaliteitscriteria jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning voor inkoop is een stappenplan opgenomen om kwaliteitscriteria voor inkoop op te stellen. Het Kwaliteitskompas helpt gemeenten en aanbieders inzicht te geven in welke ambities, maatschappelijke doelen en indicatoren belangrijk zijn. Daarnaast zijn voor specifieke zorgvormen kwaliteitsindicatoren voor de inkoop beschikbaar. Ter inspiratie vindt u praktijkverhalen van gemeenten en aanbieders.
Handreiking kwaliteitscriteria jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning voor inkoop
De werkgroep Kwaliteit heeft een Handreiking kwaliteitscriteria jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning voor inkoop opgesteld. Deze bevat o.a. een handzaam stappenplan.
Het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) heeft dit kompas ontwikkeld voor gemeenten die de kwaliteitscyclus van hun organisatie en partners op gang willen brengen. Kenniscentrum Movisie heeft dit verder ontwikkeld voor andere vraagstukken in het sociaal domein.
Inkoop en bekostiging voor het bevorderen van kwaliteit van zorg
In de notitie ´Inkoop en bekostiging als kwaliteitsinstrumenten´geeft Movisie gemeenten een aantal handvatten om beredeneerde keuzes te maken over hun inkoopstrategie.
Met het Kwaliteitslabel Sociaal Werk laten sociaalwerkorganisaties zien dat zij sociaal werk van hoge kwaliteit leveren die aantoonbaar voldoet aan de waarden en normen van de branche.
Praktijkverhaal: Zo kan het ook! Klanttevredenheid bepalend bij de inkoop van Wmo-hulpmiddelen
Het praktijkverhaal van zorgregio Midden-IJssel/Oost- Veluwe bevat een handig stappenplan die voorafgaand aan een aanbesteding doorlopen kan worden, overzicht van de contractueel vastgelegde leveringsprocedure inclusief de bijbehorende KPI’s en tips voor een succesvolle aanbesteding. Ook stellen zij verschillende documenten ter beschikking die betrekking hebben op de inkoop van Wmo-hulpmiddelen.
Vanuit het programma Inkoop en Aanbesteden Sociaal Domein is ondersteuning beschikbaar. Zo kunt u bijvoorbeeld binnenkort een workshop Kwaliteit volgen. Onze regioadviseurs kunnen met u meedenken over welke ondersteuning bij uw specifieke situatie past. Neemt u hiervoor contact op met onze Helpdesk.
Gemeenten en aanbieders ontwikkelen zelf producten voor het programma Inkoop en Aanbesteden Sociaal Domein. Dit doen zij in werkgroepen. Op deze manier zijn de producten die worden ontwikkeld actueel en bruikbaar voor degenen die er in de praktijk mee werken. Zo is er ook een werkgroep Kwaliteit.